Bizalom - Barátság- Bátorság - Becsület - Békesség - Biztonság - Boldogság

Rólunk

Csoportunk célja egy ökofalu és a benne élő önfenntartó, kulturális közösség létrehozása, működtetése. Fontosnak tartjuk a hit, a hagyomány, a szabadság, a béke és ezek által a szeretet jelenlétét közösségünkben. Bízunk abban, hogy segíthetünk az embereknek visszatalálni a természethez, a művészet és hagyomány értékeihez. A mai társadalmi rendszer a vesztébe rohan. Nem kívánunk vele tartani. Ha az összeomlás bekövetkezik, túl szeretnénk élni. Nem titkolt célunk a fogyasztói társadalom kötelékeitől való megszabadulás. Ezért működésünk nem a "bio-ökodivat" kiszolgálását, népszerűsítését hivatott betölteni, sokkal inkább az elvonulás, lelki fejlődés lehetőségét egy biztonságos, zárt, ugyanakkor szabad közösségben. Tagjaink a "másképp gondolkozók" , ha úgy tetszik "kulturális kreatívok". Nem vagyunk titkos társaság, ugyanakkor működésünket bizalmasan kezeljük. Függetlenek vagyunk minden fajta vallási , politikai és katonai szervezettől és nem vagyunk jótékonysági vagy non-profit csoportosulás sem.

2010. ápr. 3.

Néhány szó rólunk

Sok hasonló közösség, kezdeményezés működik, miben vagyunk mások, mint a jelenleg működő hasonló csoportok?

Amiben mások vagyunk:

-Nem vagyunk  turisztikai, anyagi érdekeken, és idegenforgalmon alapuló tanya.
-Nem vagyunk bio-öko gazdálkodáson alapuló vállalkozás.
-Nem vagyunk valamilyen szekta, dogmához vagy hagyományokhoz szélsőségesen ragaszkodó csoport.
-Nem vetjük el a tudományt és a jelen kor fenntartható találmányait.
-Nem vagyunk hippi kommuna.
-Nem vagyunk a túlélésre berendezkedett katonai szervezet.

Valahol a jelenleg működő közösségi rendszerek között helyezkedünk el.

Idegenforgalom, baráti áron!
Kihasználjuk a kulturális turisztikai lehetőségeket (táborok, fesztivál, művésztelep, elvonulás), és ezt gondoljuk ideiglenes bevételi forrásnak, főleg míg nem tudunk teljes mértékben kiszakadni a pénz rendszerből. Ugyanakkor nem áll szándékunkban pénzügyi befektetésként nézni a dolgot, inkább baráti, mindenki számára kifizethető árakban gondolkozunk, amely működésünk életben tartására elegendő anyagai hátteret biztosít, ugyanakkor jelentős profitra nem törekszünk. Ezen kívül a támogatására szoruló iskoláknak, gyerekeknek, művészeknek, csoportoknak non-profit táborozási lehetőséget szeretnénk biztosítani.

Biotermelés magunknak és környezetünknek!
Szükségünk van bio termelésre, de nem áll szándékunkban olyan mennyiséget termelni, amit forgalomba is hozunk, kizárólag saját magunk és vendégeink ellátására elegendő állatot, növényt tartunk. Maximum helyi piacon értékesítjük cseréljük vagy ajándékozzuk el felesleget. Kivételt képezhetnek speciális esetek, amikor kevés munkával, nagy túltermelés állítható elő és a termékre van kereslet. (pl: méz, homoktövis, szarvasgomba)

Hagyomány és hit és önismeret!
A magyar hagyományok és az ilyen fajta életmódhoz tartozó kultúrát szintén fontos szempontnak tartjuk, hiszen ebben élünk, emelet turisztikai szempontból is fontos, hogy képviseljük a magyar hagyományokat, érdekeket. Közösségünk önmagában is egy törzs. Sok a környezetre és az elmére káros "civilizált" eszköz  jelenlétére  nincs szükségünk, de nem esünk át a ló túloldalára. Például számunkra hasznos modern dolgokat (számítógép, internet, hangtechnika, projektor) nem áll szándékunkban teljesen kizárni az életünkből, főleg fesztiválok idején nem. Emellett a hit fontos hajtóerőnek tartjuk, azonban senkire nem erőltetjük rá tagjaink egyéni vallását, önismereti módszereit. Egyedül a Bizalom Filozófiája képviseli közös gondolkozásunkat.

Szabadság, béke, becsületes munkával!
Ezen kívül a kommunákból ismert békére, barátságra, befogadásra és belső szabadságra törekszünk. Közösség belső törvénye felette áll a jelenlegi társadalmi rendszer törvénykezésein. Ugyanakkor közösségünk barátságon alapuló, tagjaink, származástól, nemtől és vallásától függetlenül bárkik lehetnek. A vallásszabadságot szolgálja egy közös imahely (csendház) építése is, ahol a tagjaink vallásainak megfelelő szimbólumok együttesen szerepelhetnek, így a helyszínen bárki saját vallása szerint imádkozhat, meditálhat. Emellett sok időd szánunk a tanulásra, önismeretre és önfejlesztésre, így több keleti gyakorlat és nyugati filozófia ismerete is fontos számunkra.

Biztonság és túlélés!
Nem kergetünk hiú ábrándokat a jövővel kapcsolatban. Tagjainkat felkészítjük a közösség és önmaguk megvédésére. Nem vagyunk világvége várók, de minden hasznos képességet elsajátítunk, hogy biztonságban tudjuk gyermekeinket és megvédjük a közösség földjét illetéktelen kezektől. Közös gyakorlatokat tartunk vészhelyzetek, nem várt problémák kezelésére.

1 megjegyzés:

  1. Kedves érdeklődök!
    Azok akik a gyakorlatban szeretnének használható tudást szerezni azok számára érdekes lehet a meghirdetett kemence és vályogépítő kurzusok.
    Májustól indulnak a programok.
    Itt átfogó képet kapnak a résztvevők a falusi önfenntartó életformáról is.
    Mivel mindent saját kezűleg kell építeni a résztvevők nagyon sok tapasztalatot szereznek anyag és szerszám ismeretből.
    Részletek a www.valyogveto.hu oldal letölthető dokumentumok résznél.
    Tisztelettel:Vass Zoltán
    hagyományos kemence és vályogépítő

    VálaszTörlés